Narghileaua a devenit, in ultimii ani, o alternativa comuna la fumatul clasic. Pentru ca sunt tot mai multe alternativele de acest gen, este important sa fie puse in balanta cu tigarile si gasite diferentele si/sau punctele lor comune. Vorbim in acest articol despre narghilea, prin comparatie cu tigara clasica. Este narghileaua inofensiva? Sau mai putin nociva? Vom incerca sa gasim un raspuns la aceste intrebari, privind cat mai obiectiv subiectul narghilea vs. tigara clasica.
Cuprins
- Narghilea vs. tigari – fumatul din narghilea
- Narghilea vs. tigara – tutunul, fumatul din tigari si dependenta
- Narghilea sau tigara – asemanari si diferente
1. Narghilea vs. tigari – fumatul din narghilea
Fumatul narghilelei este o activitate pe care multi o considera placuta si relaxanta. Si nu-i poate contrazice nimeni. Serile in centru la narghilea sunt speciale si numai la posibilele efecte nocive nu se gandesc consumatorii atunci. Doar ca ele sunt.
Narghilea pot fuma si fumatori si nefumatori, dupa preferinte. Este de doua tipuri: narghileaua traditionala pe care o gasesti in baruri si narghileaua electronica sau mini narghileaua, o varianta mai noua si mai practica. Mai populara si mai apreciata ramane, totusi, narghileaua traditionala.
Sistemul de functionare este unul destul de simplu, desi prepararea narghilelei necesita un pic de timp si unele cunostinte tehnice. Tutunul arde intr-un recipient numit creuzet, iar fumul care trece prin vasul cu apa si printr-un furtun prevazut cu un mustiuc la capat este inhalat de utilizator. O experienta asemanatoare ofera si tigarile electronice, desi principiul pe care functioneaza este unul diferit. Ambele, narghileaua si tigara electronica sunt alternative ideale pentru aceia care vor sa renunte la fumatul clasic. Ambele pot avea sau nu nicotina, si variate arome (fructate, dulci sau fresh) care fac experienta placuta.
Originile narghilelei
Narghileaua are origini de peste o mie de ani, provenind de undeva de la granita Indiei cu Pakistanul. Totusi, nu arata asa pe atunci. Tot ce aveai era o nuca de cocos la baza si un tub atasat ei. Cu ea se fumau hasisul si opiul. De atunci si pana acum insa, lucrurile s-au schimbat mult. Narghileaua clasica si-a schimbat forma si marimea, apropiindu-se in timp, de forma sa actuala.
Popularitatea narghilelei
Deja popular in Orientul Mijlociu si Africa, fumatul din narghilea este din anii ’60 incoace, tot mai popular si in America si Europa. Multe restaurante si pub-uri ofera experienta narghilelei sustinandu-i popularitatea. Chiar in Romania se strang prieteni si familii in fiecare weekend sa se bucure de o narghilea si nu neaparat in oras. Sunt multi iubitori de narghilea care o au acasa.
Pentru ca popularitatea narghilelei a tot crescut in ultimii ani, au aparut si intrebari pe tema narghilea vs. tigari clasice. Multi considera ca narghileaua este mai sigura decat tigara clasica, dar este si inofensiva? Este mai mult sau mai putin nociva? Exista sau nu pericole asociate cu fumatul din narghilea? Oricat am cauta sa oferim un raspuns clar, un da sau un nu, el nu poate fi dat. Raspunsul depinde de mai multi factori, factori despre care vom vorbi imediat.
Narghilea sau tigara – riscuri asociate
Trecutul in care se fumau hasis si opiu din narghilea i-a patat imaginea. Narghileaua din prezent este, totusi, departe de narghileaua de acum sute de ani. Este o pipa pentru tutun si nu o modalitate de a fuma substante interzise. Trebuie acceptata ca fiind un obiect de fumat si asumate riscurile care vin odata cu asta. Nu putem vorbi de riscuri asociate consumului de substante interzise, dar putem vorbi de altele, asociate consumului de tutun. Tutun au si tigarile clasice, au si narghilele. Riscuri asociate consumului are si una, are si cealalta.
Vorbim de fum, care contine mai multi compusi toxici. Ei provin din arderi de carbuni, tutun de narghilea si arome si pot avea unele efecte negative asupra sanatatii, asemanatoare acelora produse de tigarile clasice. Vorbim si de dependenta de nicotina. Daca se fumeaza tutun din narghilea, exista un posibil risc de a o dezvolta. Desi mai greu se poate ajunge aici, fiind un obicei mai mult recreativ, trebuie luata in calcul si aceasta posibilitate.
In cazul narghilelei, vorbim si de un alt risc – riscul raspandirii bolilor infectioase prin utilizarea ei la comun. Pentru ca se fumeaza din narghilea, de regula in mai multe persoane, exista riscul raspandirii herpesului oral, hepatitei, gripei si a altor boli de natura infectioasa. Pentru a-l reduce, se recomanda folosirea unor mustiucuri de unica folosinta. Este indicat ca fiecare utilizator sa aiba propriul mustiuc, iar sa fie schimbat atunci cand si randul se schimba.
Narghilea fara tutun
Cea mai mare problema a tigarilor clasice este ca, pe langa tutun, contin si alti compusi chimici. Multi pot fi gasiti si in narghilea. Cand ard, elibereaza substante chimice toxice, responsabile pentru multe dintre problemele de sanatate asociate consumului de tutun. In cazul fumatului din narghilea, tutunul ajunge la utilizator mai mult rece, dar nu lipsit de unele substante toxice.
Sunt riscuri asociate consumului de tutun, deja cunoscute, dar pentru ca narghileaua poate fi si fara tutun, doar cu arome, ele sunt, in acest caz, cu mult reduse. Mar verde, cocos, vanilie, pepene, struguri, pruna sunt cateva dintre aromele de narghilea indragite, iar utilizatorii se mai pot bucura si de unele combinatii indraznete, cum ar fi ciocolata si menta, ciocolata si whisky, menta si gheata, etc. Unele arome nu au tutun, nicotina sau gudron si, spun producatorii, ofera aceeasi experienta, fara efecte nocive.
Narghileaua nu contine substante halucinogene. Amintim trecutul narghilelei si spunem ca, in prezent, ea nu contine nimic interzis. Este doar un instrument de fumat, in care poti sa pui sau nu tutun, poti sa ai sau nu nicotina si arome.
2. Narghilea vs. tigara – tutunul, fumatul din tigari si dependenta
Cand vine vorba de fumat, de orice tip, daca devine deja un obicei, poate sa afecteze starea de sanatate a fumatorului. Lucru deloc de dorit intr-o lume in care deja foarte multe persoane se confrunta cu dependenta de nicotina.
Tutunul
In tigarile obisnuite este clasicul tutun maruntit. Tutunul pentru narghilea are o textura diferita, asemanatoare unei paste si poate contine melasa, miere si/sau diverse arome. Fumatul din narghilea presupune arderea carbunelui, care incalzeste tutunul aromat. Ceea ce-l face mai special este tocmai gama variata de arome pe care le poate avea.
Atentie: Tutunul aromat pentru narghilea si tutunul clasic gasit in tigari se adreseaza strict persoanelor cu varste de peste 18 ani. Tutunul dauneaza grav sanatatii!
Fumatul din tigari
La nivel mondial, fumatul tigarilor este cea mai raspandita forma de consum de tutun. Tigara sau tigareta este un tub in forma cilindrica, facut dintr-o hartie fina, un filtru si umplut cu tutun maruntit. Tigara se aprinde la un capat, iar din celalalt se inhaleaza fumul, direct in piept. Pentru ca tutunul din tigara arde, procesul chimic este unul complex si distrugator.
Tigara vs. narghilea – dependenta
Dependenta, indiferent de natura ei, vine din obiceiuri. Daca vorbim de narghilea, nu va fi utilizata in fiecare zi. Nici chiar atunci cand se afla in casa. Vor fi, cu siguranta, seri in care se va fuma, dar in majoritate timpului, consumatorii nu exagereaza. Acest lucru nu se intampla insa, daca vorbim de tigari, pe care le ai oricand cu tine, si nu-ti trebuie companie sa le fumezi. Riscul ca fumatul sa devina un obicei si mai apoi o dependenta, este cu mult mai crescut in randul tigarilor clasice.
Atat tigari, cat si narghilea fumeaza si barbati si femei din toata lumea. Modalitati sa fie evitat sau stopat fenomenul exista. Este nevoie doar de ambitie si de alternative, care sa usureze procesul. Nu se va intampla de la sine, dar altele sunt sansele cand sunt luate masurile necesare.
3. Narghilea vs. tigara clasica – asemanari si diferente
Unul dintre cele mai nocive vicii ale secolului XXI este fumatul si, desi pare ca nicotina este principalul vinovat in aparitia bolilor asociate consumului de tutun, ea nu este principala cauza. Pot fi si altele ingredientele care fac rau organismului.
Narghileaua inofensiva?
La fel ca in cazul fumatului clasic, fumatul din narghilea presupune arderea tutunului. Fumul rezultat poate contine gudron, monoxid de carbon, metale grele si unele substante chimice, care se gasesc si in fumul de tigara. Din cauza ca exista apa in acest proces, multi cred, in mod eronat, ca fumatul din narghilea este inofensiv. Fumatul narghilelei nu este nici pe departe inofensiv. Apa nu poate filtra substantele toxice din fum, asa ca narghileaua nu este inofensiva. Sunt voci care sustin ca narghileaua este chiar mai nociva. Asta pentru ca sesiunile de narghilea dureaza destul de mult. De exemplu, iesi afara sa fumezi o tigara, doua si iti ia cinci minute, dar la narghilea stai chiar si o ora si nu iti dai seama cat de mult fum inhalezi, de fapt.
Fumatul pasiv
Fumatul pasiv este un dezavantaj comun al celor doua, dar care trebuie amintit. Sunt studii care indica faptul ca fumatul pasiv, ca si fumatul activ, dauneaza grav sanatatii. Si vorbim de sanatatea persoanelor din jur, din acelasi grup de prieteni sau de angajati ai pub-urilor si localurilor in care se fumeaza narghilea. Indiferent ca vorbim despre fumatori sau nefumatori, toti sunt expusi la fum.
Avantajele narghilelei
Daca vorbim de avantaje, narghileaua este o buna alternativa la fumatul clasic de tigari. Pentru aceia care vor sa renunte la ele, sesiunile de narghilea vor fi de ajutor. Nu este o varianta sanatoasa, dar este o varianta mai putin nociva. Pentru a minimiza riscurile, a fost confectionata si mini narghileaua/ e-narghileaua. Totusi, si in cazul ei se recomanda moderatia.
Un alt avantaj ar mai fi lipsa mirosului. Mirosul de tigara este puternic si neplacut. Cand ramane in casa sau pe haine, este foarte greu de suportat si de indepartat. Lucrul acesta nu se intampla cand fumezi narghilea. Fumul de narghilea miroase dulce si placut.
Consumul de nicotina asociat cu alte substante are consecinte negative semnificative asupra sanatatii. Nu poate fi spus daca este una sau cealalta mai problematica, narghileaua sau tigara. In mod clar, tigarile clasice sunt un pericol pentru sanatate, dar nu trebuie sa se faca abuz nici de fumatul din narghilea. Trebuie pastrat intotdeauna un echilibru.
Nu vei renunta din prima zi de narghilea la tigari si nici nu te vei apuca de fumat imediat ce o experimentezi, dar trebuie sa fii constient ca ambele prezinta riscuri si unul dintre cele mai mari este dependenta.
Ramai informat si, cel mai important, alege sa ramai sanatos. Fenomenul fumatului este amplu si chiar daca nu se cunosc intotdeauna statisticile reale, asta nu inseamna ca trebuie tratat cu superficialitate. Moderatia si echilibrul sunt cele mai bune metode prin care te poti bucura atat de o narghilea din cand in cand, cat si de o viata sanatoasa.